Skocz do zawartości
Wiosna w obiektywie! Konkurs fotograficzny - Weź udział! ×

Nowy szablon forum
csowicze.pl

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

XXXXXXXXXXXXXXX

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

CCCCCCCCCCCCCCC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WNFgiXE.png

IzlXeU8.jpg

Tym razem mam dla was coś na słodko. Jest to fit danie, które czasami przygotowuje, ponieważ trenuje. Chciałabym się z nimi podzielić bo jest naprawdę smaczne, a rzadko kto to tworzy. Kiedyś trafiłam na ten przepis na jednym z blogów ze zdrową żywnością. Na to danie czasem trzeba wykosztować troszkę pieniędzy, ale uważam, je za niebo w gębie. :P

Składniki:

Na część czekoladową

- 1 puszka mleczka kokosowego - 400 g

- 2 łyżki kakao 
- 4 łyżki ksylitolu*
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki agaru

Do części białej

-  1 puszka mleczka kokosowego - 400 g
- 100 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 4 łyżek nasion chia
- 1 łyżka syropu klonowego / syropu z agawy 
- 3 łyżki ksylitolu*
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii / ziarenek z 1 laski wanilii)
- 1 i 1/2 łyżeczki agaru

Wszystkie te rzeczy można nabyć w sklepie ze zdrową żywnością bądź nawet w Piotrze i Pawle - niektóre produkty są droższe.

Do przygotowania tego arcydzieła będą potrzebne nam dwa garnki.
Jeden z nich będzie potrzebny do części czekoladowej, a drugi do białej.
Do każdej z nich umieszczamy produkty, które opisałam wyżej oprócz agaru!

Całość podgrzewamy i trzeba dokładnie mieszać. Gdy nasza masa się zagotuje, to wtedy dodajecie agar i trzeba bardzo dokładnie go rozmieszać, całość gotuję do max. 5 minut. 
Blachę do pieczenia (najlepiej 20x20 lub okrągła) wyścielam papierem do pieczenia. 
Na dno wylewamy połowę masy czekoladowej, którą zrobiliśmy. Wstawiam do lodówki na około 5-10 min. Gdy masa lekko stężeje (nie za mocno!) to wykładamy na nią część białą. Ponownie wstawiamy do lodówki lecz na 15-20 min. W tym czasie reszta masy czekoladowej nam stężeje, ale nie musicie się martwić bo zawsze ją można podgrzać i trzeba dokładnie mieszać.

Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą masę czekoladową.
Całość przykrywam folią aluminiową lub spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 3 h.

Smacznego! :)

Tak wygląda moje arcydzieło:

oXlFecA.png

ddnxb19-1177b5ba-b62f-4a05-915c-461742245466.gif

• Zasłużony
Napisano

Wiadomość wygenerowana automatycznie

temat_zamkniety.png
Powód: /cl

Jeżeli się z tym nie zgadzasz raportuj ten post a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.
Z pozdrowieniami.
Administracja CSowicze.pl

Darmowy hosting zdjęć i obrazków
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie