Skocz do zawartości
Wiosna w obiektywie! Konkurs fotograficzny - Weź udział! ×
Forum
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

Forum

Forum

Forum

Nowy szablon forum
csowicze.pl

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

Czytaj więcej1

XXXXXXXXXXXXXXX

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

Czytaj więcej2

CCCCCCCCCCCCCCC

Czytaj więcej3

Zablokowane Historia ze smakiem - Naleśniki!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mrs.Fuksiara
Napisano (edytowane)

skad-sie-wziely-nalesniki-historia-kuchni.jpg.7e43a31f3e935d37992fa3b35b0c909a.jpg

Dziś robiłam naleśniki i zaciekawiło mnie, skąd one się wzięły! 
Korzystałam z wielu źródeł informacji. Począwszy od Wikipedii, a kończąc na różnorodnych stronach o kuchni. 

Historia naleśników jest długa, a to ze względu na równoczesność powstawania ich w wielu miejscach geograficznych. 
Dokładna data ich powstania nie jest znana.

Jednak większość stron podaje, iż już w starożytności powstawały pierwsze 'placki'. 
Włosi twierdzą, że to w Florencji po raz pierwszy przyrządzono ten smakołyk. Stamtąd, Katarzyna Medycejska wywiozła recepturę na cienkie, smażone placki do Francji.  Natomiast według innej teorii pierwsi byli Chińczycy.
We Francji naleśniki nazywają się: crepes i jest to forma, która jest nam najbardziej znana, włoskie naleśniki nazywają się crespelle, a rosyjskie bliny.

Naleśnik to cienkie płynne ciasto zrobionego z mąki pszennej, jaj, masła i mleka w kształcie owalnym. Czasami dla spulchnienia ciasta dodaje się do niego odrobinę cydru lub piwa.
Polska nazwa naleśnik pochodzi ze złączenia wyrazów nalewać i maślanka, ponieważ pierwsze naleśniki były kwaśne, robione z ciasta na bazie śmietany lub maślanki, a nie słodkiego mleka.
Podając naleśniki można je posypać cukrem, cukrem pudrem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem. 
Dosłownie wszystko, co chcecie, możecie podać w naleśniku lub z naleśnikiem.
Naleśniki podbiły serca Europejczyków, a dzięki czemu?
Są proste w robieniu. 
Jak wiadomo ludzie są leniwi, więc wszystko co proste i dobre akceptują z prędkością światła. 

Jak wiadomo z historii biała mąka pszenna była kiedyś drogim towarem luksusowym i jest to główny powód, dlaczego pierwsze naleśniki opanowały Paryż. Następnie kierując się do Bretanii.

Prosty przepis: 

1 szklanka mąki pszennej.

2 jajka.

1 szklanka mleka.

3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

szczypta soli.

3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Smacznego! <3 

Rodzai naleśników jest naprawdę pierdylion, także bez sensu wymieniać je wszystkie.
Głównym celem tego artykułu było uświadomienie Was, skąd te pyszności przywędrowały!

A czy ty lubisz naleśniki? :3 
Ja kocham! 

Edytowane przez Mrs.Fuksiara
Napisano

Naleśniki to danie bogów ?? przyjechałam do Polski i już pierwszego dnia gdzie poszłam? 

Oczywiście że do naleśnikarni! ?

Polskie najlepsze +gorąca czekolada z nalesnikarni ?? 

Polecam każdemu! ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie