Skocz do zawartości
Wiosna w obiektywie! Konkurs fotograficzny - Weź udział! ×

Nowy szablon forum
csowicze.pl

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

XXXXXXXXXXXXXXX

Przygotowaliśmy dla Was nowy wygląd forum! Na pewno znajdziecie rzeczy, które można ulepszyć. Dajcie nam znać w dedykowanym wątku. Wasza opinia jest dla nas ważna!

CCCCCCCCCCCCCCC

Zablokowane Paraliż senny

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor
Napisano

obraz_2024-10-10_191711204.png

Co to paraliż senny?

stan występujący podczas zasypiania lub rzadziej podczas przejścia ze snu do czuwania, objawiający się porażeniem mięśni przy jednoczesnym zachowaniu pełnej świadomości. Osoba doświadczająca paraliżu przysennego ma wrażenie ogarniającej niemocy, nie jest w stanie wykonać żadnych ruchów ani mówić

Co się dzieje podczas paraliżu sennego?

Paraliż senny jest ściśle związany z fazami snu, zwłaszcza fazą REM (Rapid Eye Movement), która odpowiada za intensywne marzenia senne. W trakcie tej fazy mózg jest bardzo aktywny i generuje fale mózgowe podobne do tych, które występują podczas czuwania. Aby zapobiec realizacji przez ciało marzeń sennych, układ nerwowy paraliżuje mięśnie szkieletowe, co uniemożliwia ruch.

Podczas epizodu paraliżu sennego osoba zachowuje świadomość, ale może doświadczać halucynacji – zarówno słuchowych, jak i wzrokowych. Często te halucynacje są przerażające, a osoba w stanie paraliżu nie jest w stanie ich rozpoznać jako nieprawdziwe. Wiele osób zgłasza uczucie przygniecenia, co potęguje lęk i dezorientację.

Sposób na wybudzenie się

Osoby doświadczające paraliżu sennego często odczuwają silną potrzebę ruchu, ale początkowo nie są w stanie wykonać żadnego ruchu. Zwykle najskuteczniejszym sposobem na przerwanie epizodu jest próba poruszenia chociażby palcem. Nawet najmniejszy ruch może pomóc w "przestawieniu" mózgu na pełny stan czujności i świadomości. W wielu przypadkach paraliż senny ustępuje samoczynnie po kilku sekundach lub minutach, a niekiedy może minąć po krzyku lub wydaniu dźwięku.

Predyspozycje

Chociaż paraliż senny występuje stosunkowo rzadko, istnieją pewne predyspozycje, które mogą zwiększać ryzyko jego wystąpienia. Osoby z problemami psychicznymi, dużym stresem, zaburzeniami snu, traumami czy innymi chorobami współistniejącymi mogą być bardziej narażone na epizody paraliżu sennego. Dodatkowo, spanie na plecach jest uznawane za czynnik ryzyka, ponieważ w tej pozycji łatwiej dochodzi do paraliżu mięśni.

Zapobieganie

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia paraliżu sennego, warto zastosować kilka praktyk, takich jak:

1. Higiena snu: Regularne godziny snu, odpowiednie warunki w sypialni (cisza, ciemność, komfortowa temperatura) mogą pomóc w zapobieganiu zaburzeniom snu.

2. Unikanie stresu: Stres i lęk są głównymi czynnikami sprzyjającymi paraliżowi sennemu. Warto stosować techniki relaksacyjne, takie jak medytacja, głębokie oddychanie czy joga.

3. Odpowiednia pozycja do spania: Zmiana pozycji snu, aby unikać spania na plecach, może również pomóc w zapobieganiu paraliżowi sennemu (sama o tym nie wiedziałam). 

4. Zdrowy styl życia: Regularna aktywność fizyczna, zdrowa dieta oraz unikanie używek, takich jak alkohol czy kofeina, mogą przyczynić się do poprawy jakości snu.

źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Porażenie_przysenne

https://zdrowegeny.pl/poradnik/paraliz-senny

• Sponsor PRO
Napisano

Miewałem ten stan kilka razy, najczęściej w okresie kiedy bardzo krótko sypiałem i raczyłem się redbullami. Najlepszy sposób na to jaki wymyśliłem to głośne oddychanie, a wtedy ówczesna dziewczyna wybudzała się i trącała mnie ręką w bark lub głowę i od razu to ustępowało XD

SAMCRO.gif

NO PAIN NO GAIN

Napisano
21 godzin temu, MajkiWolf150 napisał:

Zdrowy styl życia: Regularna aktywność fizyczna, zdrowa dieta oraz unikanie używek, takich jak alkohol czy kofeina, mogą przyczynić się do poprawy jakości snu.

No to może być ciężko 

sygnatura.png.c2bdcf9b6a949c3ced5d9508c978a69a.png

STEAM    YOUTUBE

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie